Když mi jednou docházely nápady, jak ještě mohu dýni hokaido zpracovat, zrodil se tento recept. A od té doby je z něj stálice v našem jídelníčku. Tu jedinečnost mu dává oříšková chuť černé quinoi a variabilita dalších ingrediencí.
Plnící směsi se mi téměř nikdy nepovede udělat přesné množství, jaké se vejde do vydlabané dýně, a tak většinou plním vše co mám po ruce. Skvělé jsou papriky, cukety, patizon nebo třeba rajčata. A pokud i pak vám směs zůstane, dá se upéct volně vedle již naplněné zeleniny.
1 středně velká dýně Hokaido (popř. cuketa, paprika, patizon)
2/3 hrnku rýže (basmati, jasmínová) + 1/3 hrnku černá quinoa
2 vejce
sýr feta nebo balkánský sýr (nastrouhat nahrubo)
2 lžíce Umeo octa
Výše uvedené úplně stačí k tomu, aby jednotlivé chutě vynikly a jídlo bylo skvělé. Můžete však různě experimentovat a přidávat další přísady:
Rýži a quinou uvařte společně s trochou soli ve vodě v poměru 1:2 (1 hrnek rýže s quinoou a 2 hrnky vody). Mezitím rozkrojte dýni a vyndejte semínka. Uvařenou rýži promíchejte s nastrouhaným sýrem, vajíčkem a umeo octem a naplňte připravenou dýni. Zbývající směsí můžete naplnit další zeleninu nebo jenom přidat vedle dýně do zapékací nádoby. Peče se cca 45 min. na 170 stupňů.
TIP NA OBMĚNU:
- místo rýže můžete přidat pohanku
VÝŽIVOVÉ BENEFITY
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.