Dýně Hokaido zapečená s rýží a quinoou

Když mi jednou docházely nápady, jak ještě mohu dýni hokaido zpracovat, zrodil se tento recept. A od té doby je z něj stálice v našem jídelníčku. Tu jedinečnost mu dává oříšková chuť černé quinoi a variabilita dalších ingrediencí.

Plnící směsi se mi téměř nikdy nepovede udělat přesné množství, jaké se vejde do vydlabané dýně, a tak většinou plním vše co mám po ruce. Skvělé jsou papriky, cukety, patizon nebo třeba rajčata. A pokud i pak vám směs zůstane, dá se upéct volně vedle již naplněné zeleniny.

Ingredience:

1 středně velká dýně Hokaido (popř. cuketa, paprika, patizon)

2/3 hrnku rýže (basmati, jasmínová) + 1/3 hrnku černá quinoa

2 vejce

sýr feta nebo balkánský sýr (nastrouhat nahrubo)

2 lžíce Umeo octa


Výše uvedené úplně stačí k tomu, aby jednotlivé chutě vynikly a jídlo bylo skvělé. Můžete však různě experimentovat a přidávat další přísady:

  • na kostičky nakrájená paprika
  • bazalkové pesto
  • dýňová nebo slunečnicová semínka
  • česnek
  • popř. jiné druhy sýru – parmezán, cheddar

Rýži a quinou uvařte společně s trochou soli ve vodě v poměru 1:2 (1 hrnek rýže s quinoou a 2 hrnky vody). Mezitím rozkrojte dýni a vyndejte semínka. Uvařenou rýži promíchejte s nastrouhaným sýrem, vajíčkem a umeo octem a naplňte připravenou dýni. Zbývající směsí můžete naplnit další zeleninu nebo jenom přidat vedle dýně do zapékací nádoby. Peče se cca 45 min. na 170 stupňů.


TIP NA OBMĚNU:

  • místo rýže můžete přidat pohanku

VÝŽIVOVÉ BENEFITY

  • dýně – velké množství betakarotenu a draslíku, zdroj vlákniny, působí jako slabé diuretikum
  • quinoa – obsahuje více bílkovin než ostatní obiloviny a pseudoobiloviny, zdroj minerálů a vit. skup. B, přirozeně bezlepková

VHODNÉ PŘI REDUČNÍ DIETĚ

Komentáře
  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.